Gano Cafe Classic
Gano Coffee Classic
Gano Kahve Klasik

Rooibos Cayi Nedir Faydalari Nelerdir

Aspalathus Linearis


Aspalathus linearis (Burm.f.) R.Dahlgren

Aile: Fabaceae
Ortak isimler: rooibos çayı (Eng.), Rooibostee, bossietee (Afr.)

Rooibos çayı kaynağı Aspalathus linearis, Batı Burnu'nun batı dağlık kısımlarında bulunan bir çalıdır. Rooibos çayı, renklendirici, katkı maddesi veya koruyucu içermediğinden ve kafein içermediğinden sağlık bilincine sahip insanlar için en popüler içecektir


Açıklama

Aspalathus linearis 2 m yüksekliğe kadar yayılan, çok değişken çalı veya çalılık dik bir diktir. Genç dalları genellikle kırmızımsıdır. Yapraklar yeşil ve iğne benzeri, 15-60 mm uzunluğunda ve yaklaşık 1 mm kalınlığa kadar. Onlar sap ve stipüller olmadan ve yoğun kümelenmiş olabilirler. İlkbaharda yaz başlangıcında ortaya çıkan sarı çiçekler, dalların uç kısımlarında tek başlarına veya yoğun gruplar halinde düzenlenmiştir. Meyve genellikle bir veya iki sert tohum içeren küçük bir mızrak şeklindedir.
Koruma durumu
Türlerin tehdit altında olmadığı bildirilmiştir, ancak bazı faktörler doğal popülasyona sahip alanların azalmasına neden olmaktadır. Ulusal ve uluslararası rooibos çayı için büyük talep nedeniyle, daha fazla arazi bu bitkinin tarlalarına dönüştürülür. Doğal büyümeyi etkileyen diğer faktörler, stok, yabancı bitki istilası, iklim değişikliği ve yabani rooibosların kontrolsüz hasat edilmesi ile aşırı otlatmaktır.

dağılım ve yaşam alanı

Aspalathus linearis , kuzeye doğru Vanrhynsdorp'tan Cape Yarımadası'na ve güneydeki Betty's Bay bölgesine kadar kış yağış alanında doğal olarak dağıtılmaktadır. Bölge, yılda yaklaşık 300-350 mm yağmurlu, soğuk ve ıslak kışları ve sıcak kuru yazları yaşar. Rooibos çayı, çoğunlukla Cederberg Dağları'nda bulunan türlerin seçilmiş formlarından yapılır. Olifants, Breede ve Hex Rivers vadilerindeki kumlu topraklarda yetiştirilmektedir (Dahlgren 1988).

İsmin ve tarihsel yönlerin türetilmesi

Aspalathus cinsi adı , Yunanistan'da yetişen kokulu bir çalıların adı olan Yunan aspalathosundan türemiştir . Epithet linearis, bu durumda, yaprakların şeklini ifade eden doğrusal Latince kelimesinden türetilmiştir.

Kullanımları

Aspalathus linearis büyük ekonomik değerdedir. İlk olarak Cederberg bölgesinin yerli halkı tarafından kullanılmıştır ve şu anda çok popüler bir çaydır. Kafeinsiz, tanenlerde düşük ve antioksidan bakımından zengin olduğu için sağlıklı kabul edilir. Sadece bir bitkisel çay olarak değil, aynı zamanda kozmetikte, zayıflama ürünlerinde, pişirme, pişirme ve kokteyllerde ve hatta klişe eğilimli bebekler için de bir tatlandırıcı olarak bir madde olarak kullanılır.
Rooibos hasadının temel yöntemi, yüzyıllar önce kullanılan işlemle büyük ölçüde aynı kalmıştır. Sadece genç dalların kesilmesini içeren, çevre dostu bir çay toplama yöntemi kullanılmaktadır. Kesildikten sonra, düzgün bir şekilde bağlanır ve işlem sahnelerine taşınır. Büyük dallar ağaçta kalır ve çalılar her yıl biraz daha uzar. Çay kupürleri çok ince doğranır ve daha sonra çayın karakteristik rengi ve aromasını geliştiren önemli kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesini sağlamak için çürüktür. Sulama ve havalandırmadan sonra çay, yığınlarda "terlemeye" bırakılır ve bu noktada çay, tipik kırmızımsı kahverengi rengini alır ve tatlı lezzetini geliştirir. Terleme işlemi tamamlandıktan sonra, güneşte kurutmak için büyük bir kurutma al

Büyüyen Aspalathus linearis

Aspalanthus cinsindeki birçok bitki çekici olsa da, görünüşte nadiren bahçelerde yetişmiştir. Bunun tohum veya kök kesimler tarafından yayılmasında ve bitkiler için optimal büyüme koşullarının sağlanmasında zorluklara bağlı olduğu düşünülmektedir. Aspalathus linearis'i başarılı bir şekilde yetiştirmek için , tohumlar önce temizlenmeli ve daha sonra asit, kumlu topraklara ekilmelidir.
Cape'de rooibos'un ticari bitkileri var. Lambertshoek çiftliğinden Bay S de Beer'a göre, Clanwillian, yerel rooibos çay yönetim panosundan elde edilen tohumlar tedavi edilmiş ve kolayca filizlenmiştir. Mart ayında fidelere 5-10 cm derinliğe kadar ekilirler ve Temmuz ayına kadar ekime hazır hale gelirler. Bitkiler genellikle yağışa bağımlıdır ve bitkiler çok ıslak olmamayı tercih ederler. Gübreleme gerekli değildir ve bitkiler besin açısından zayıf koşullarda iyi yetişir. En yaygın haşere, Loopers veya “Landmeter wurmpies” (Geometridae ve Lepidoptera takımının larvaları)
Genellikle çiftçiler Şubat ve Mart aylarında tohum ekmekte ve daha sonra fidanları tarlalara aktarmaktadır. Çalıların hasat edilmeye hazır hale gelmesi 12 - 18 ay sürer. Bitkiler Aralık'tan Nisan'a kadar her yıl bir kez hasat edilir. Beş yıla kadar hasat edilirler ve sonra dışarı çekilir ve yeni bitkiler ekilir.anında yayılır.
Sürecin geri kalanı, çayı uzunluk, renk ve lezzete göre ayırmayı ve sınıflandırmayı içerir. Bitmiş Rooibos nihai olarak tartılır, torbalanır ve ürünü kendi marka isimleri altında ya poşetlerde ya da gevşek yaprak halinde paketleyen şirketlere satılır.

Referanslar

  • ·      Dahlgren, R. 1988. Crotalarieae (Aspalathus). Güney Afrika'nın florası 16,3: 1-423.
  • ·      Gess, S. 2000.Rooibos - İnsanlar, arılar ve eşek arıları için ferahlık. Veld ve Flora 86, 1: 19-21
  • ·       Heiveld organik rooibos çayı: gururla üretilmiştir. 2003.
  • ·       Louw, R. & Huntly, P. 2006. Kapının erkeği artık çay içmez. Veld ve Flora 92, 3: 1541-56
  • ·       Jackson, WPU 1990. Güney Afrika bitki cinslerinin kökenleri ve anlamları. Cape Town Üniversitesi Ecolab.
  • ·       Leistner, OA (ed.). 2000. Güney Afrika'nın tohum bitkileri: aileler ve cinsler. Strelitzia 10. Ulusal Botanik Enstitüsü, Pretoria.
  • ·      Smith, CA 1966. Güney Afrika bitkilerinin ortak isimleri. 35 No'lu Güney Afrika Botanik Anketinin Anıları.
  • ·       Van Wyk, B.-E. & Gericke, N. 2000. Halkın bitkileri: Güney Afrika'nın yararlı bitkileri için bir rehber. Briza Yayınları, Pretoria.

Marcini Govender
Ulusal Herbaryum
Haziran 2007

Kaynak; Pza.Sanbi.org




Sağlıkla İlgili Araştırma ve Sonuçlar;


Hareket mekanizması
Farmakoloji:
  • Bileşenler : Fermente olmayan rooibosların analizi için HPLC / UV yöntemini kullanarak, belirlenen ana bileşikler aspalatin (49.92 +/- 0.80 mg / g), izorientin (3.57 +/- 0.18 mg / g), orientin (2.336 +/- 0) idi. 049 mg / g) ve rutin (1.69 ± 0.14 mg / g) izoviteksin, vitexin, isoquercitrin ve hyperoside, quercetin, luteolin ve chrysoeryol tarafından izlenmiştir. 8
  • Anti-kanser etkileri : 712-dimetilbenz [a] antrasen (DMBA) baskılanmış cilt ile başlatılan ICR fare derisi üzerinde 12-O-tetradekanoilphorbol-13-asetat (TPA), tümör promotöründen önce çay fraksiyonlarının topikal uygulaması Tümörjenez, işlenmiş rooibos E / A fraksiyonu ile% 75 ve işlenmemiş rooibos% 60 oranında anlamlı bir şekilde (p <0.001) bulunmuştur. 9
  • Patogenezinde ve karsinojenezin progresyonunda anormal derecede yükselmiş bir siklooksijenaz-2 (COX-2) ekspresyonu görülmüştür. 10Rooibos çayının metanol ekstreleri, insan meme epitelyal (MCF10A) hücrelerinde ve fare cildinde in vivo olarak 12-0-tetradekanoilphorbol-13-asetat (TPA) ile indüklenen COX-2 ekspresyonunu inhibe etmiştir .
  • Anti-HIV etkileri : Rooibos çayın alkali ekstreleri, HIV (HTLV-III) ile enfekte olmuş MT-4 hücreleri kullanılarak HIV ile indüklenen sitopatikliği baskılayarak oldukça düşük sitotoksisiteye sahiptir:% 50 etkili konsantrasyonu (EC50) 12-67 mikrogram / mL, Beyaz% 50 sitotoksik konsantrasyon (CC50), 1.0 mg / mL'den daha yüksek olmuştur. 3 aktif maddeler etanol çökeltme ile saflaştırılmıştır. Maddeler% 27 oranında azaltılmış şeker,% 46 oranında nötr şeker ve% 22 oranında üronik asit içermektedir. Bir LD 50 roybos çayının alkalin özler 1.2 g / kg vücut ağırlığından daha yüksekti. Disakkaritler ve trisakkaritlerden oluşan asit parçalanmış maddeler de HIV kaynaklı sitopatikliği baskıladı. Bu sonuçlardan, rooibos çayın asit polisakkaritlerinin son derece güvenli olması muhtemeldir.
  • Aspalathus linearis'den elde edilen alkalin ekstraktının anti-HIV aktivitesi, esas olarak% 25-75 etanol ile çökeltilmiş fraksiyonda geri kazanılmıştır. 11 polisakarit neredeyse tamamen MT-4 hücrelerinin HIV-1'in bağlanmasını inhibe etmiştir. Bu sonuçlardan Aspalathus linearis'ten gelen polisakaritin, T hücrelerine virüs bağlanması mekanizmasında yer aldığı anlaşılmaktadır .
  • Rooibos yapraklarından ( Aspalathus linearis ) % 1 sodyum karbonatla ekstrakte edilen polisakkarit güçlü anti-HIV aktivitesi göstermiştir. 11
  • Anti-mutajenik etkiler : Her ana işlem aşamasından toplanan rooibos ( Aspalathus linearis ) çay örneklerinin antimutagenik ve antioksidan potansiyelleri değerlendirildi. Sonuçlar fermante edilmiş çayın fermente edilmemiş çayınkinden anlamlı (p <0.05) daha düşük bir antimutagenik ve antioksidan potansiyele sahip olduğunu gösterdi. 12Farklı işleme aşamalarında, "fermantasyon" aşamasında çayın antimutagenik ve antioksidan özelliklerinde en önemli azalma bulundu. Güneşle kurutma, eleme ve buharla pastörizasyon ayrıca, ilk işlem adımı ile aynı ölçüde olmasa da, çayın antimutagenik potansiyelini azaltmıştır. Hidrojen bağışlama yeteneği, buharla pastörize edildikten sonra fermente ve güneşte kurutulmuş çayınkilere kıyasla önemli ölçüde artmıştır. Pastörizasyon, fermente çay ile karşılaştırıldığında süperoksit anyon radikali süpürmesini etkilemedi. İşleme sırasında çeşitli aşamalarda örneklenen çayın antimutagenisite ve antioksidan potenslerinde farklılıklar görülmektedir.
  • CHO hücreleri, benzo [a] piren (B (a) P) veya mitomisin C ile birlikte sıçan karaciğeri mikrozomal enzimleri (S9 karışımı) mevcudiyetinde rooibos çay ekstraktına maruz kaldıklarında, kromozom anormallikleri sıklığında bir azalma gözlenmiştir. 13Rooibos çayı, S9 karışımının yokluğunda mitomisin C ile kromozom aberasyonlarının indüksiyonunu da bastırdı. Hücreler, B (a) P veya mitomisin C muamelesinden sonra çay ekstresi ile muamele edildiğinde, rooibos çayı, S9 karışımının varlığında ve yokluğunda kromozom anormallikleri indüksiyonunu baskıladı. Rooibos çayı, az miktarda kateşin içerdiğinden (çay örneklerinde iyi bilinen antimutagenler), bazı bilinmeyen antimutagenik bileşenler, etkisinden sorumlu olabilir. Çay ekstraktlarının insanlar tarafından tüketilen konsantrasyon seviyelerindeki antimutagenik etkileri, farelerde, B (a) P veya mitomisin C ile mikronükleus indüksiyonu kullanılarak incelenmiştir. Fareler, intraperitoneal enjeksiyondan 6 saat önce, 1.0 mL / fare ile% 0.1 rooibos çayı oral gavaj elde ettiğinde Mitomisin C, mikronükleus sıklığında bir azalma gözlenmiştir. B (a) P ile mikronükleus indüksiyonu, 28 gün boyunca günde 1.0 mL / fare'de rooibos çayın oral dozu ile bastırılmıştır. Bu, mikro çekirdekli retikülositlerin olgunlaşmasında bir gecikmeye bağlı değildi. Sonuç olarak, çay alımı insanlarda bazı güçlü mutajenlerin mutajenik aktivitesini baskılayabilir.
  • Erkek Fischer sıçanlarına 10 hafta boyunca işlenmemiş (oksitlenmemiş) ve işlenmiş (oksitlenmiş) rooibos çaylar verildi ve alt hücresel karaciğer fraksiyonları hazırlandı. 7İşlenmemiş rooibos çayı tüketen sıçanların sitosolik fraksiyonları, önemli ölçüde (p <0.05) Aroclor 1254 ile indüklenen mikrozomlar kullanılarak TA 98 suşu ile Salmonella mutajenite testinde 2-asetilaminofluoren (2-AAF) ile indüklenen mutajeneze karşı korunmuştur. İşlenmiş rooibos çayı ile marjinal veya hiç koruma elde edilmemiştir. Afiotoksin B1'in (AFB1) Salmonella suşu TA 100'e karşı mutajenik tepkisi, işlenmiş ve işlenmemiş rooibos çaylarıyla muamele edilmiş sıçanlardan sitozolik fraksiyonlar ile önemli ölçüde (p <0.05) inhibe edildi. Hem işlenmiş hem de işlenmemiş rooibos ile tedavi edilen sıçanların karaciğerlerinden hazırlanan mikrozomal fraksiyonlar, önemli ölçüde (p <0.05), AF-1 aktivasyonunu azaltmış, 2-AAF-indüklü mutajeneze karşı koruma görülmemiştir.
  • Rooibos çaylarının antimutagenik özellikleri Salmonella typhimurium mutajenite testi kullanılarak araştırıldı. 6 Fermente ve fermente edilmemiş rooibos çayının sulu ekstreleri ( Aspalathus linearis) her ikisi de 2-asetilaminofluoren (2-AAF) ve aflatoksin B (1) (AFB (1)) indüklenmiş mutagenezine karşı metabolik aktivasyon varlığında TA98 ve TA100 suşlarına karşı antimutagenik aktiviteye sahiptir. Oksidatif mutajenler ve karsinojenleri saptamak için tasarlanmış bir suş olan TA102 kullanılarak doğrudan etki eden mutajenler, metil metansülfonat (MMS), klohidroperoksit (CHP) ve hidrojen peroksit (H (2) O (2)) 'ye karşı çok daha az önleyici bir etki görülmüştür. Kullanılan mutagen bağlı olarak, fermente olmayan çay en yüksek koruyucu etki sergiledi. Çift katmanlı Salmonella tahlilinin farklı varyasyonlarını kullanırken mutageneze karşı koruma ile ilgili benzer bir cevap elde edildi. Çift tabakalı tekniğin, farklı çay preparasyonlarının doğrudan etki eden mutajenlere karşı koruyucu etkisini tespit etmek için daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Dolaylı mutajenler ile ilgili olarak, en yüksek koruma, çay ekstraktının bakteri ile ayrı bir tabakada inkübe edildiği zamana kıyasla, karsinojen, çay ekstraktının varlığında metabolik olarak aktive edildiğinde fark edilmiştir. Mevcut veriler, çay ekstraktlarının metabolik aktivasyon gerektiren karsinojenlere karşı antimutagenisitesine iki mekanizmanın dahil olduğunu göstermektedir: (i) çay bileşenleri, bu mutajenlerin sitokrom P450 aracılı metabolizmasına müdahale edebilir ve (ii) arasındaki doğrudan etkileşim çay bileşenleri, muhtemelen polifenolik bileşikler, promutajenler ve / veya aktif mutajenik metabolitler ile. Bununla birlikte, hafif ve / veya koruma eksikliği ve hatta bazı durumlarda doğrudan etkili veya oksidatif mutajenler tarafından uyarılan mutagenezin artması,
  • X ışınları ile uyarılmış fare C3H10T1 / 2 hücreleri içinde onkojenik transformasyon roybos çayının, ekstresinin mevcudiyetinde bastırılmıştır Aspalathus linealis . 14 Dönüşüm% 10 ekstraktı konsantrasyonunda, böylece dönüşüm oranı kendiliğinden seviyeye benzer, ekstrenin artan konsantrasyonu ile indirgendi. Bastırma ayrıca ekstrakt ile tedavi süresine de bağlıydı ve tüm inkübasyon periyodu sırasında mevcut olduğunda maksimal idi.
  • Antioksidan etkiler : Streptozotosin kaynaklı diyabetik sıçanlarda oksidatif stresin önlenmesi ve tedavisinde geniş çaplı antioksidanların doğal kaynağı olarak rooibos çayın etkileri araştırıldı. 5Diyabetik sıçanlara kıyasla rooibos çayı ve N-asetil-L-sistein su ve alkali ekstraktlarının uygulanması diyabetik durum belirleyicilerini etkilemedi (glukoz, glikoz hemoglobin ve fruktozamin). Streptozotosinin hepatotoksik etkisini karakterize eden parametrelerin yanı sıra, rooibos çayı, plazmadaki ve diyabetik sıçanların farklı dokularında, özellikle de lenslerdeki malondialdehit konsantrasyonunda gelişmiş glikozasyon son ürünlerini ve malondialdehid'i önemli ölçüde düşürmüştür. Bu sonuçlardan, rooibos çayın bileşimlerinin antioksidan skalası, oksidatif stresi kısmen önler ve hem hidrofobik hem de hidrofilik biyolojik sistemlerde etkilidir.
  • Sulu ekstraktların ve fermente edilmemiş ve fermente edilmiş rooibosların ham polifenolik fraksiyonlarının değerlendirilmesi, lipit peroksidasyonu için bir linoleik asit-Tween-tampon emülsiyonu ve deoksiriboz degradasyon analizi kullanılarak anti-ve / veya pro-oksidan aktiviteler göstermiştir, Hidroksil radikallerinin üretimi için FeCl3-EDTA ve H2O2. 1En yüksek toplam polifenol (TP) içeriğine sahip ve muhtemelen pro-oksidan aktiviteye bağlı olarak en az koruma sunan etil asetat fraksiyonu haricinde, örneklerle lipit peroksidasyonunun inhibisyonu, TP içeriğiyle doğrusal bir ilişkide orta derecede ilişkilidir (r = 0.896, p <0.01). Deoksiriboz bozunma deneyinin kullanılmasıyla, sulu ekstrelerin pro-oksidan aktivitesi ve bunların ham polimerik fraksiyonları (reaksiyon karışımındaki 0.1 mg / mL), dihidrochalkonlarına (aspalatin ve nothofagin) göre doğrusaldır (r = 0.977, p = 0.023). ) ve flavonoid (r = 0.971, p = 0.029) içeriği. Saf aspalatin için pro-oksidan aktivite gösterilmiştir. Aynı tahlili kullanarak, ancak Fe3 + ila Fe2 + 'yi yeniden oluşturmak için ilave edilen askorbat ile, fermente edilmiş rooibosun sulu ekstraktı ve ham polimerik fraksiyonu hidroksil radikali süpürme aktivitesini sergiledi. Rooibosun fermantasyonu (yani oksidasyon), sulu ekstrelerin pro-oksidan aktivitesini azalttı, ki bu da dihidro-kolanon içeriğindeki bir azalmaya katkıda bulundu. flavonoid ile zenginleştirilmiş rooibos fraksiyonları tarafından sergilenen in vitro pro-oksidan aktivite, diyet takviyeleri olarak kullanılan potansiyel antioksidan ekstrelerin potansiyel olumsuz biyolojik özelliklerinin bilinmesi gerektiğini göstermektedir.
  • Karbon tetraklorürün (CCl4) 10 hafta süreyle uygulanması, indirgenmiş ve okside olmuş koenzim Q9 (CoQ9H2 ve CoQ9) formlarının karaciğer konsantrasyonlarını azalttı, -tokoferol içeriği azaldı ve aynı zamanda lipid peroksidasyonunun göstergesi olarak malondialdehid oluşumunu arttırdı. CCl4-hasarlı sıçanlara verilen 2 Rooibos çayı ve N-asetil-L-sistein (NAC), CoQ9H2 ve alfa-tokoferolün karaciğer konsantrasyonlarını geri getirdi ve hepsi de sağlıklı hayvanlarla karşılaştırılabilir değerlere malondialdehid oluşumunu inhibe etti. Rooibos çayı, CoQ9'daki azalmaya karşı koyarken, NAC bunu yapabilmiştir. Koenzim Q9 redoks durumunun iyileştirilmiş rejenerasyonu ve CCl4 hasarlı karaciğerlerde oksidatif stresin inhibisyonu, antioksidan tedavinin yararlı etkisini açıklayabilir.
  • Rooibos çayı ( Aspalathus linearis ) çözücü olarak su ve% 75 etanol ile geri akıtılarak ekstrakte edildi. 15 , hidrojen verici kapasite ve hidrojen peroksit temizleme aktivitesi gibi antioksidan aktiviteleri hidroksil radikal ile sabit bir oranda dışında su çekilmesinde% 75'den etanol özütü daha yüksekti. Peroksil radikaliyle indüklenen DNA iplikçiklerinin hem% 75 etanol hem de su ekstraktları ile engellenmesi ve hidroksil radikalinin indüklediği DNA iplikçik skalaları yoktu. Bu sonuç, rooibos çayın toplam çözünür fenoliklerinin, özellikle flavonoidinin, peroksil radikaliyle indüklenen DNA iplikçiği kınlması üzerinde birkaç çeşit antioksidan aktivitesinden ve önleyici aktiviteden sorumlu olduğunu göstermektedir.
  • Rooibos çayı önemli ölçüde (p <0.05) sitosolik glutatyon S-transferaz alfa aktivitesini arttırdı. 16 mikrozomal UDP-glukuronosil transferaz aktivitesi bir anlamlı (p <0.05) bir artış, işlenmemiş roybos çayının ile elde edilmiştir. Oksitlenmiş glutatyon (GSSG) seviyeleri, tüm çay ile muamele edilmiş sıçanların karaciğerlerinde önemli ölçüde (p <0.05) azalırken, azaltılmış glutatyon (GSH), bitkisel çay ile muamele edilmiş sıçanların karaciğerlerinde belirgin bir şekilde artmıştır. Bu değişiklikler, işlenmemiş ve işlenmiş rooibos çayları tarafından GSH / GSSG oranında anlamlı (p <0.05) bir artışa neden olmuştur. Faz II ilaç metabolize edici enzimlerin ve karaciğerdeki oksidatif durumun modülasyonu, mutagenez ve oksidatif hasara bağlı yan etkilere karşı korunmada önemli olaylar olabilir.
  • Rooibos çayının ( Aspalathus linearis ) hepatoprotektif özellikleri, karbon tetraklorürün (CCl (4)) neden olduğu bir sıçan karaciğer hasarı modelinde araştırıldı. Karşılaştırma için kullanılan N-asetil-L-sistein gibi 17 Rooibos çayı, karaciğer dokusunda steatoz ve sirozun histolojik gerilemesini gösterdi ve malondialdehit, triaçilgliserol ve kolesterolün karaciğer doku konsantrasyonlarının önemli ölçüde önlenmesini sağladı. Eşzamanlı olarak, rooibos çayı esas olarak karaciğer fonksiyonel durumunun belirteçleri olarak kabul edilen aminotransferazların (ALT, AST), alkalin fosfataz ve billirubin konsantrasyonlarının plazma aktivitesindeki artışı önemli ölçüde baskıladı.
  • 2-asetilaminofluoren (AAF) veya 2'nin neden olduğu genotoksisiteye karşı olası koruyucu etkileri kontrol etmek için sıçan sitokromu P450'ye bağlı monooksigenaz 1A2 ve sıçan sulfotransferaz 1C1 (V79-rCYP1A2-rSULT1C1 hücreleri) ekspresyonu için genetik olarak tasarlanmış olan Çin hamster akciğer fibroblastları kullanıldı. -amino-1-metil-6-fenilimidazo [4,5-b] piridin (PhIP). 18PhIP'in genotoksik aktivitesi rooibos çayı ile doza bağlı bir şekilde azalmıştır. Benzer şekilde, AAF'nin genotoksisitesi rooibos çayı ile büyük ölçüde azaltılmıştır. Genotoksisite inhibisyonunun muhtemel mekanizmalarına göre, CYP1A ailesi için substratlar olarak benzo [a] piren-7,8-dihidrodiol (BaP-7,8-OH) ve N-OH-PhIP uygulanmıştır. sırasıyla rSULT 1C1. Rooibos çayı biraz BaP-7,8-OH genotoksisitesini azaltmıştır. Rooibos çayı N-OH-PhIP'in genotoksisitesini zayıf bir şekilde inhibe etti. Bu sonuçlar, bitki kaynaklı kompleks karışımlarla koruma mekanizması olarak enzim inhibisyonunu düşündürmektedir.
  • Her ana işlem aşamasından toplanan rooibos ( Aspalathus linearis ) çay örneklerinin antimutagenik ve antioksidan potansiyelleri değerlendirildi. Sonuçlar fermante edilmiş çayın fermente edilmemiş çayınkinden anlamlı (p <0.05) daha düşük bir antimutagenik ve antioksidan potansiyele sahip olduğunu gösterdi. 12Farklı işleme aşamalarında, "fermantasyon" aşamasında çayın antimutagenik ve antioksidan özelliklerinde en önemli azalma bulundu. Güneşle kurutma, eleme ve buharla pastörizasyon ayrıca, ilk işlem adımı ile aynı ölçüde olmasa da, çayın antimutagenik potansiyelini azaltmıştır. Hidrojen bağışlama yeteneği, buharla pastörize edildikten sonra fermente ve güneşte kurutulmuş çayınkilere kıyasla önemli ölçüde artmıştır. Pastörizasyon, fermente çay ile karşılaştırıldığında süperoksit anyon radikali süpürmesini etkilemedi. İşleme sırasında çeşitli aşamalarda örneklenen çayın antimutagenisite ve antioksidan potenslerinde farklılıklar görülmektedir.
  • Çay infüzyonları ve bitki flavonoidlerinin radyo-koruyucu etkileri anticlastojenik aktivite için mikronükleus testi ve antioksidatif aktivite için tiyobarbitürik asit testi kullanılarak araştırıldı. 19 Gama-ışını irradyasyonu (1.5 Gy) öncesi 2 saat fare başına 1mL'de rooibos çay ( Aspalathus linearis ) infüzyonunun tek bir mide entübasyonu , mikronükleer retikülositlerin (MNRET) sıklığını azalttı. Rooibos çay infüzyonunun fraksiyonlanmasından sonra flavonoid fraksiyonunun çoğu anticlastogenic ve antioksidatif olduğu bulundu. Bu sonuçlar in vitro antioksidatif etki gösteren bitki flavonoidlerinin in vivo olarak antioksidan olarak çalıştığını göstermektedir.ve bunların radyoprotektif etkileri, hidroksil radikalleri gibi serbest radikallere karşı atılma güçlerine atfedilebilir. Bu nedenle, çay, sebze ve meyvelerdeki flavonoidler, insan beslenmesinde antioksidanlar kadar önemli gibi görünmektedir.
  • Anti-proliferatif etkiler : Primer hücrelerin kültüründe% 2, 10 ve% 100 rooibos çay ekstraktının varlığı, hücre proliferasyonunu önemli ölçüde inhibe etti. 20Hücre büyümesinin inhibisyonu primer hücre kültürü ve fibroblastlar ve miyoblastlarda DNA, RNA ve protein içeriğinin azalmasına yansır. Birincil hücreler, fibroblastlar ve miyoblastların DNA ve proteinin DNA ve protein sentezlenmesi, DNA ve de novo sentezlenmiş proteine ​​dahil edilen [3H] timidin ve [3H] lösin miktarı olarak ölçülen rooibos çay ekstresi varlığında, DNA'nın azalmasıyla ve her üç hücre tipinde protein içeriği. Rooibos çayının inhibisyon etkisi, kültür ortamında çay ekstraktının artan konsantrasyonu ile yükseldi. Ornitin dekarboksilaz aktivitesi, incelenen her hücre tipinde sadece% 100 rooibos çay ekstraktından önemli ölçüde etkilenmiştir. Bu sonuçlar, rooibos çay ekstresinin primer hücrelerin büyümesi üzerindeki inhibitör etkisinin olduğunu göstermektedir.
  • İmmünnomodüle edici etkiler : Bu çalışmada, rooibos çay ekstraktının antijen spesifik antikor üretimi ve sitokin oluşumu üzerindeki in vitrove in vivo etkilerini inceledik 4 birincil in vitrosıçan splenositlerinde anti-ovalbumin (anti-OVA) veya koyun alyuvar hücresi (SRBC) antikor üretimi, çay ekstraktının 1-100 mikrog / mL'lik konsantrasyonlarda eklenmesiyle belirgin şekilde uyarılmıştır. Öte yandan, saflaştırılmış dalak B hücrelerinde lipopolisakkarid (LPS) ile ortaya çıkan spesifik olmayan bir antikor tepkisi, ekstrakt ile modifiye edilmemiştir. Rooibos çay ekstresi, 10 mikrog / mL ila 1000 mikrog / mL arasında değişen konsantrasyonlarda hem OVA- hem de anti-CD3 ile hazırlanmış splenositlerde interlökin 2 (IL-2) oluşumunda bir artışa neden olmuştur. Aksine, bu çay ekstresi OVA-primlendirilmiş splenositlerde interlökin 4 (IL-4) oluşumunu bastırdı. Dahası, siklosporin A (CyA) ile muamele edilmiş sıçanların serumundaki OVA-uyarımlı antikor üretiminin azalması önemli ölçüde geri kazanılabilir ve murin splenositlerinde IL-2 oluşumu uyarılabilir. rooibos çay ekstresinin oral uygulamalarını takiben. Bu nedenle, rooibos çay ekstresi, IL-2 jenerasyonunun selektif olarak büyütülmesiyle antijene spesifik antikor üretimini kolaylaştırabilir.in vitro ve in vivo .
  • Uzun süreli rooibos çayı tüketimi, eritrosit frajilitesini ya perokside ya da hipotoniye bağlı hemolize dönüştürmemiştir. Bununla birlikte, rooibos çayı, onunla inkübe edilen eritrositlerin peroksit ile indüklenen hemolizini azalttı, ancak hipotonik NaCl çözeltisi ile indüklenen hemolizi değil. İnhibisyon için, rooibos çayı kaynatılmış su ekstresi kullanıldığında, hemolizin daha güçlü inhibisyonu sağlanmıştır. İnhibisyon derecesi, askorbik asidin etkisi ile karşılaştırılabilir. 21
  • Demir emici etkiler : 1979 tarihli bir araştırma makalesinde, normal çayın aksine, rooibos çayın demir emilimini önemli ölçüde etkilemediği bulunmuştur. 22
  • Nörolojik etkiler : Rooibos çayı Aspalathus linearis'in , yaşlanmaya eşlik eden merkezi sinir sistemi (CNS) hasarına karşı koruyucu etkileri , kronik rooibos çay ile tedavi edilen sıçanların beyinlerinde tiyobarbitürik asit reaksiyonu ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemleri ile incelenmiştir. . 23Rooibos çayının ad libitum uygulaması 3 aylık Wistar dişi sıçanlarla başladı ve 21 ay devam etti. 24 aylık sıçanlardaki frontal korteks, oksipital korteks, hipokampus ve serebellumdaki tiyobarbitürik asit reaktif maddelerinin içeriği, su ile uygulandıktan sonraki genç sıçanlardan (5 haftalık) daha yüksekti. Bununla birlikte, royobos çay uygulanan farelerde, tiyobarbitürik asit reaktif maddelerin önemli bir artışı gözlenmedi. 24 aylık sıçanların ve rooibos çayı olmayan ve 5 haftalık sıçanların beyinlerinin MR görüntülerinin çekildiği zaman, MR görüntülerinde serebral korteks, hipokampus ve serebellumda sinyal yoğunluğu gözlendi. rooibos çayı olmayan yaşlı fareler, rooibos çayı ile muamele edilmiş 24 aylık sıçanların aynı bölgelerindeki MR görüntülerinde sinyal yoğunluğunun küçük bir değişimi gözlenirken, görüntüleri genç sıçanlara benziyordu. Bu gözlemler, (1) beyindeki lipid peroksidlerin birikimine bağlı birikimin, MRI ile gözlemlenen morfolojik değişimlerle yakından ilişkili olduğunu ve (2) kronik rooibos çay uygulamalarının, çeşitli bölgelerde lipid peroksidlerin yaşla ilişkili birikimini önlediğini göstermiştir. sıçan beyni.

Farmakodinami / Kinetik:
  • Rooibos çayının alkali ekstreleri, HIV (HTLV-III) ile enfekte olmuş MT-4 hücreleri kullanılarak HIV ile indüklenen sitopatikliği baskılayarak oldukça düşük sitotoksisiteye sahiptir:% 50 etkili konsantrasyonu (EC50) 12-67 mikrogram / mL, beyaz% 50 sitotoksik konsantrasyondur. (CC50), 1.0 mg / mL'den daha yüksek olmuştur. 3. Bir LD 50 roybos çayının alkalin özler 1.2 g / kg vücut ağırlığından daha yüksekti.

Referanslar
  1. Joubert E, Winterton P, Britz TJ ve diğ. Sulu ekstrelerin ve rooibosun ham polifenolik fraksiyonlarının (Aspalathus linearis) antioksidan ve pro-oksidan aktiviteleri. J. Agric. Gıda Kimyası 2005; (26) 53: 10260-10267. 16366725
  2. Kucharska J, Ulicna O, Gvozdjakova A ve diğ. Koenzim Q9 redoks durumunun rejenerasyonu ve karbon tetraklorür karaciğeri hasarında Rooibos çayı (Aspalathus linearis) ile oksidatif stresin inhibisyonu. Physiol. Res. 2004; 53 (5): 515-521. 15479130
  3. Nakano M, Nakashima H, Itoh Y. Rooibos çayda (Aspalathus linearis) oligosakkaritlerin anti-insan immün yetmezlik virüsü aktivitesi in vitrodır. Lösemi 1997; 11 Suppl 3: 128-130. 9209319
  4. Kunishiro K, Tai A, Yamamoto I. Rooibos çay ekstraktının antijen spesifik antikor üretimi ve sitokin üretimi üzerindeki in vitro ve in vivo etkileri. Biosci. Biyoteknol. Biochem. 2001; 65 (10): 2137-2145. 11758901
  5. Ulikna O, Vancova O, Bozek P ve ark. Rooibos çayı (Aspalathus linearis), streptozotosin kaynaklı diyabetik sıçanlarda oksidatif stresi kısmen önler. Physiol. Res. 2005; 15910170
  6. Marnewick JL, Gelderblom WC, Joubert E. Güney Afrika bitkisel çaylarının antimutagenik özellikleri üzerine bir araştırma. Mutat. Res. 2000, (1-2) 471: 157-166. 11080671
  7. Marnewick JL, Batenburg W, Swart P ve diğ. Rooibos (Aspalathus linearis) çayı, balçık (Cyclopia intermedia) çayı, yanı sıra yeşil ve siyah (Camellia sinensis) çayları ile muamele edilmiş sıçanların subselüler karaciğer fraksiyonları ile kimyasal kaynaklı mutagenezin ex vivo modülasyonu. Mutat. Res. 2004; (1-2) 558: 145-154. 15036128
  8. Bramati L, Aquilano F, Pietta P. fermente edilmemiş rooibos çayı: HPLC-UV ile flavonoidlerin kantitatif karakterizasyonu ve toplam antioksidan aktivitenin belirlenmesi. J. Agric. Gıda Kimyası 2003, 51 (25): 7472-7474. 14640601
  9. Marnewick J, Joubert E, Joseph S ve diğ. Fare cildinde tümör tanıtımının önlenmesi, rooibos (Aspalathus linearis) ve balçık (Cyclopia intermedia) özleri, eşsiz Güney Afrika bitkisel çayları. Kanser Lett. 2005; 224 (2): 193-202. 15914270
  10. Na HK, Mossanda KS, Lee JY ve diğ. Bazı yenebilir Afrika bitkileri tarafından fosfor esteri ile uyarılan COX-2 ifadesinin inhibisyonu. Biofaktörler 2004, 21 (1-4): 149-153. 15630188
  11. Nakano M, Itoh Y, Mizuno T ve diğ. Güçlü anti-HIV aktivitesi ile Aspalathus linearis'ten polisakkarit. Biosci. Biyoteknol. Biochem. 1997; 61 (2): 267-271. 9058964
  12. Standley L, Winterton P, Marnewick JL ve diğ. İşleme aşamalarının rooibos çayın antimutagenik ve antioksidan potansiyelleri üzerindeki etkisi. J. Agric. Gıda Kimyası 2001; 49 (1): 114-117. 11170567
  13. Sasaki YF, Yamada H, Shimoi K ve diğ. CHO hücrelerinde ve farelerde yeşil çay, Po-lei çayı ve Rooibos çayın klastojen baskılayıcı etkileri. Mutat. Res. 1993; 286 (2): 221-232. 7681534
  14. Komatsu K, Kator K, Mitsuda Y ve diğ. Rooibos çayının Aspalathus linealis'in X-ışını ile uyarılan C3H10T1 / 2 hücre transformasyonu üzerindeki inhibe edici etkileri. Kanser Lett. 1994; 77 (1): 33-38. 8162560
  15. Lee EJ, Jang HD. Antioksidan aktivite ve Rooibos çayı (Aspalathus linearis) DNA iplikçiklerinin dökülmesinde koruyucu etki. Biofaktörler 2004, 21 (1-4): 285-292. 15630213
  16. Marnewick JL, Joubert E, Swart P ve diğ. Karaciğerlerde metabolizma enzimleri ve oksidatif durumun rozobolar (Aspalathus linearis) ve Honeybush (Cyclopia intermedia), yeşil ve siyah (Camellia sinensis) çayları ile modülasyonu. J. Agric. Gıda Kimyası 2003, 51 (27): 8113-8119. 14690405
  17. Ulicna O, Greksak M, Vancova O, ve diğ. Reoibos çayın (Aspalathus linearis) sıçanlarda CCl4 ile indüklenen karaciğer hasarı üzerindeki hepatoprotektif etkisi. Physiol. Res. 2003, 52 (4): 461-466'ya bakınız. 12899659
  18. Edenharder R, Sager JW, Glatt H, ve diğ. Metabolik açıdan yetkin V79 hücrelerinde 2-asetilaminofluoren ve 2-amino-l-metil-6-fenilimidazo [4,5-b] piridinin (PhIP) genotoksisitesine karşı içecekler, meyveler, sebzeler, otlar ve flavonoidler tarafından koruma. Mutat. Res. 2002; (1-2) 521: 57-72. 12438004
  19. Shimoi K, Masuda S, Shen B ve diğ. Farelerde antioksidan bitki flavonoidlerinin radyo-koruyucu etkileri. Mutat. Res. 1996; 350 (1): 153-161. 8657176
  20. Lamosova D, Jurani M, Greksak M, ve diğ. Rooibos çayın (Aspalathus linearis) kültürdeki civciv iskelet kası hücresi büyümesi üzerine etkisi. Zorunlu. Biochem. Physiol. C Pharmacol. Toxıcol. Endokrınol. 1997; 116 (1): 39-45. 9080671
  21. Simon M, Horovska L, Greksak M, ve diğ. Rooibos çayının (Aspalathus linearis) Japon bıldırcınlarının kırmızı kan hücreleri üzerindeki antihemolitik etkisi. Gen. Physiol. Biophys. 2000, 19 (4): 365-371. 11409839
  22. Hesseling PB, Klopper JF, van Heerden PD. [Rooibos çayın demir emilimine etkisi]. S. Afr. Med. J. 1979, 55 (16): 631-632. 462276
  23. Inanami O, Asanuma T, Inukai N, ve diğ. Rooibos çayı (Aspalathus linearis) ile sıçan beynindeki lipid peroksitlerin yaşla ilişkili birikiminin bastırılması. Neurosci. Lett. 1995; (1-2) 196: 85-88. 7501264
KAYNAK : SIGMA-ALDRICH

Rooibos'un 7 Sağlık Faydaları



"Kırmızı çalı" ya da " Aspalathus linearis " anlamına gelen Rooibos, Güney Afrika'nın doğal çalılıklarında, özellikle de Akdeniz iklimi olan kış yağışlı kıyı ve dağlık bölgelerde yetişen bir bitkidir. İnsanlar genellikle bitki çayını yapmak için yaprakları kullanırlar. Otun yatıştırıcı etkileri rooibos'u mükemmel bir içecek haline getirir.
İşte rooibos'un 7 sağlık faydası.

1. Rooibos, böbrek taşı olan bireyler için harika bir içecektir.

Rooibos kristal oluşturan madde, oksalik asit içermediği için, böbrek taşı problemleri olan insanlar, istedikleri kadar kırmızı rooibos çayı içebilirler.

2. Rooibos, cildinizin genç ve genç görünmesini sağlar.

Rooibos, alfa hidroksi asit ve çinko içerir. Bu kombinasyon akne, sivilce, güneş yanıkları veya ilgili cilt rahatsızlıklarını hafifletir. Alfa-hidroksi asit birçok doğal kaynakta bulunmaz. Bu nedenle, çayı iç!

3. Rooibos alerjileri tedavi edebilir.

Egzama, saman nezlesi ve alerjiye bağlı bronşit gibi alerjik reaksiyonları olan bireyler rooibos çayı içmelidir. İçecek, fenolik içeriği nedeniyle bol miktarda anti-inflamatuar kaliteye sahiptir.

4. Rooibos kas spazmlarını tedavi edebilir.

Rooibos, ciddi mide krampları ve abdominal ağrıları hafifleten bileşenler bakımından zengindir. Kalsiyum kanallarının deaktive edilmesinin yanı sıra potasyum kanallarının aktivasyonunun sürdürülmesi, gastrointestinal sistemdeki hiperaktivite varlığını azaltarak ishali ve diğer bağırsak sorunlarını önleyebilir.

5. Rooibos nadir besinler içerir.

Rooibos çayı, mükemmel kan dolaşımını korumaya ve kanamayı önlemeye yardımcı olan quercetin ve biyoflavonoidler gibi nadir besinler içerir.

6. Rooibos, tip 2 diyabetli bireylere yardımcı olabilir.

Aspalatin olarak adlandırılan rooibos'ta bulunan bileşenlerden biri, kan şekeri düzeylerini dengelemeye, insülin direncini artırmaya, kasların glikoz emilimini artırmaya ve pankreastan insülin salgısını artırmaya katkıda bulunabilir.

7. Rooibos kalbe faydalı olabilir.

Quercetin, tansiyonu düşüren anti-inflamatuardır ve diğer antioksidanlar gibi serbest radikalleri de yok eder. Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolde (iyi kolesterol) bir artışı arttırır ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (kötü kolesterol) arterlerin ve kan damarlarının duvarlarına bağlanmasını engeller.

KAYNAK: DOVEMED
Rooibos Cayi Nedir Faydalari Nelerdir Rooibos Cayi Nedir Faydalari Nelerdir Reviewed by Gano Excel İzmir on Ekim 11, 2019 Rating: 5

2 yorum:

  1. Intihapli romatizmaya ne iyi gelir lutfen bi care

    YanıtlayınSil
  2. Öncelikle geçmiş olsun.
    Size önerimiz Ganoderma, Excellium ve Rooibos çayımızı kullanmanız. Düzenli kullanımda Allah'ın izni ile faydasını görürsünüz. Daha detaylı bilgi için bize iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

    YanıtlayınSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.